Jeans groeit niet aan een boom

Jeans groeit niet aan een boom

Helaas, was het maar waar (en dan voor ons ook graag zo’n boom dan!). Om een jeans te maken is een heleboel katoen nodig. En meer, een heleboel water. Reken gemiddeld 7 000 liter (!) per paar. In tijden van waterschaarste doet je dat toch even schrikken, niet?

Duurzaamheidsexperte Marieke Eyskoot vertelt er in haar boek ‘Dit is een goede gids’ het volgende over.

‘De katoenindustrie is na de olie industrie de meest vervuilende ter wereld. Per jaar wordt er voldoende katoen verbouwd om elke persoon op de planeet 18 t-shirts te kunnen geven. Gek genoeg is aan dit proces weinig natuurlijk of plantaardig. 16% van alle pesticiden op de wereld wordt gebruikt om katoen te verbouwen. 2,5% van alle landbouwgrond wordt voor katoen gebruikt (dat is een gebied ongeveer 10 keer zo groot als Nederland), waar ook veel insecticiden en kunstmest bij komen kijken. Ongeveer de helft van wat het kost om katoen te maken gaat op aan gif. Katoen is dus ook een heel dorstig plantje: er is 10 000 liter water nodig om een kilo katoen, een jeans en een t-shirt dus, te verbouwen.’

Fijn dat er dan ook merken zijn die inspanningen leveren om hun impact te verkleinen. Want momenteel is slechts 1 op 100 jeansbroeken duurzaam en sociaal verantwoord geproduceerd. Bij IMAGIN zijn we dan blij te horen dat MAC hier nu ook zijn steentje voor bijdraagt. Geweldig nieuws vinden we dat!

MAC produceert zijn collecties binnen Europa, zonder gebruik van vervuilende technieken zoals zandstralen, en heeft de niet onbelangrijke ‘Code of Conduct’ mee ondertekend. Met een aardige 25% gerecycleerd katoen en vernieuwende water- en chemicaliën besparende technologieën, kunnen we niet anders dan deze inspanningen aanmoedigen. Go MAC!